Sådan forlænger du dine sommeraftener for 1 kr. i timen
Lagt på antikguide.dk den 28-06-2016 af Automaster
Forestillingen om de mange lange og lune danske sommeraftner er en illusion. Men med en terrassevarmer kan drømmen om aftensommerhygge på terrassen blive til virkelighed. Men hvilken terrassevarmer skal man vælge, og er det bedst med gas eller el Det giver energirådgiver fra NRGi Benny Hebsgaard et par bud på her.Efter en hyggelig aften med grill og snak i haven, kan det være lidt af et antiklimaks, når kulden melder sig, og man bliver nødt til at trække indendørs. Derfor er terrassevarmere af gode grunde blevet mere og mere populære blandt husejere. Er man helt grøn på markedet, kan det være lidt af en jungle at navigere i.
Ifølge Benny Hebsgaard, energirådgiver hos NRGi, er det vigtigt, at man sætter tid af til at undersøge mulighederne, inden man køber sin første terrassevarmer.
- De mest populære terrassevarmere er drevet på gas og el, hvor de eldrevne yderligere kan inddeles i reflektorvarmere og varmelamper med infrarødt lys. Der er en række forskelle på el og gas, både hvad angår købspris, pris i drift og varmefordeling, og derfor er det vigtigt, at man undersøger sin model grundigt, inden man gør et køb. Du kan nemlig risikere at få et unødigt højt energiforbrug, hvis du køber en model, der ikke passer til netop dig og din terrasse, siger Benny Hebsgaard.
Hvilken model passer til din terrasse
Terrassevarmere ligger prismæssigt i et stort spænd fra et par hundrede kroner til flere tusinde. Det afgørende, når man vælger ny terrassevarmer, er dog, at man har øje for driftsprisen, og hvorvidt modellens varmeevne passer til din terrasse, forklarer Benny Hebsgaard.
- Den typiske terrassevarmer på gas har en høj effekt på 5-13 kW, og er derfor oplagt til store terrasser på helt op til 20 kvadratmeter. Driftsprisen ligger mellem 8-16 kr. i timen, afhængig af varmeindstilling og prisen på gas. Eldrevne terrassevarmere har en noget lavere effekt, som typisk ligger mellem 0,5-2 kW. Derfor koster de en del mindre i drift – nemlig 1-5 kr. i timen, siger Benny Hebsgaard og fortsætter:
- Det betyder, at en eldreven terrassevarmer ikke kan opvarme et lige så stort område som de modeller, der kører på gas. Men til gengæld er den forholdsvis effektiv, da den ikke bruger energi på at opvarme luften, men i stedet kun opvarmer den flade, som varmestrålerne rammer. Samtidig er de nemme at målrette, så man får glæde af al den varme, man betaler for. Den billigste eldrevne terrassevarmer koster helt ned til 1 kr. i timen, men opvarmer så kun et område på 2-3 kvadratmeter.
Dyr hygge med gas i det lange løb
Har man i gennemsnit terrassevarmeren tændt tre timer, tre gange om ugen fra 1. juni til 1. september, løber det op i knap 120 timer på en sommer. Hvis man har en terrasse på 20 kvadratmeter, vil der over en hel sommer være stor økonomisk forskel på, om man vælger gas eller el. Benny Hebsgaard giver her to løsningsforslag til, hvordan man kan opvarme sin terrasse med hhv. gas og el.
Løsning 1
Du kan købe en typisk terrassevarmer på gas med en effekt på 13 kW, da den har et dækningsområde på 20 kvadratmeter. Den koster 1.199 i indkøbspris, og har en driftspris på 16 kr. i timen, og det løber op i lidt mere end 1800 kr. på en sommer. Inklusiv indkøbspris bliver det ca. 3.000 kr. det første år.
Løsning 2
En anden løsning er at købe to terrassevarmere på el til hver 2.149 kr. De har hver en effekt på 1,5 kW og kan tilsammen opvarme et område på 20 kvadratmeter. De koster hver 1,70 kr. i timen i drift og kan dermed opvarme hele terrassen for ca. 400 kr. over en hel sommer. Inklusiv indkøbspris bliver det ca. 4.700 kr. det første år.
Prismæssigt kan det altså mange gange betale sig at investere i en eller flere el-modeller. Men der er også andre faktorer, der spiller ind, når man skal vælge ny terrassevarmer. Få overblikket over terrassevarmernes fordele og ulemper i det vedhæftede skema.
Om NRGi
NRGi er et af Danmarks største energiselskaber med 1.200 medarbejdere og ca. 210.000 andelshavere. NRGi bidrager aktivt til realiseringen af de klima- og energipolitiske mål og går forrest i omstillingen til et smart og bæredygtigt samfund. NRGi tæller divisionerne: Infrastruktur, Installation (EL:CON), Produktsalg (VEKSØ), Rådgivning (Kuben Management) samt vedvarende Energi.