CBS-studerende undersøger anti-korruption i danske virksomheder
Lagt på antikguide.dk den 21-06-2016 af Automaster
Antikorruptions-indsatsen hos 30 af Danmarks største virksomheder er blevet gransket af NGO’en Transparency International Danmark i samarbejde med fire CEMS-studerende på CBS. Samarbejdet var en fordel for både studerende og NGO.Skal medarbejdere og direktører deltage i et uddannelsesprogram om anti- korruption Og har virksomheden offentligt erklæret støtte til arbejdet med anti-korruption
Fire studerende på CBS har stillet i alt 13 spørgsmål om korruption til 30 af de største danske virksomheder og samlet resultaterne i rapporten ”Transparency in Corporate Reporting”, som NGO’en Transparency International Danmark præsenterede tidligere i denne uge.
Det er anden gang, organisationen udgiver rapporten om korruption i Danmark – begge gange har CBS-studerende været med til at gøre det muligt, forklarer formand for Transparency International Danmark, Knut Gotfredsen:
”Transparency International Danmark har adresse på CBS, og det var interessant for os at samarbejde med de studerende. Blandt andet for at få deres akademiske input til vores metode,” siger han og tilføjer, at samarbejdet med de studerende også betød, at rapporten blev billigere at udarbejde.
Sophie Ferdinand Ellgaard er en af de fire studerende fra CBS, som til dette års rapport har ledt efter svar på de 13 spørgsmål om anti-korruption på virksomheders hjemmesider. Efterfølgende har de givet virksomhederne point ud fra, om informationerne fandtes eller ej. Virksomhederne er de 20 største børsnoterede selskaber og de ti største ikke-børsnoterede og tæller blandt andet Arla Foods, Lego og Novo Nordisk.
”Det har været interessant at arbejde med en NGO som Transparency International Danmark, for jeg vil gerne arbejde i NGO-verdenen,” siger Sophie Ferdinand Ellgaard, der læser en Double Degree i International Business and Politics og er tilknyttet den internationale kandidat på CBS - CEMS, hvor projektet om antikorruption er lavet. Hun opfordrer andre virksomheder og organisationer til at samarbejde med CBS, så flere studerende får mulighed for at opleve den verden, de gerne vil arbejde indenfor.
Hvis man sammenligner med den tilsvarende rapport fra 2014, er virksomhederne blevet mere tydelige i kommunikationen om deres anti-korruptionsarbejde. Det er nyt i 2016-udgaven, at ikke-børsnoterede virksomheder er med.
”Men gennemsnitligt er der ikke stor forskel på, om virksomhederne er børsnoterede eller ikke. Vi kan på to år se, at virksomhederne skriver mere om antikorruption på deres hjemmesider, men vi har ikke mulighed for at se, om de rent faktisk gør det, de siger, de gør,” forklarer Knut Gotfredsen.
Transparency International Danmark håber at fortsætte det gode samarbejde med CBS-CEMS og lave en opdateret rapport i 2018. Man arbejder også i andre lande – blandt andet Holland - sammen med CEMS-studerende om at lave rapporter om antikorruption.