Hold tyven hen i 3 minutter
Lagt på antikguide.dk den 17-06-2015 af Automaster
De fleste indbrudstyve bakser højst tre minutter på at trænge ind et hus, før de giver op og går over til naboen. Politiet efterlyser fokus på, hvor let man kan sikre sit hjem.Tik tak. Tik tak.
”Tiden er blandt tyvens værste fjender,” siger Christian Østergård. Han er specialkonsulent i Det Kriminalpræventive Sekretariat ved Syd- og Sønderjyllands Politi og har arbejdet med indbrud og tyveknægte i godt 35 år.
”Jo længere tid, en indbrudstyv skal bruge på at komme ind, jo større er risikoen for at blive opdaget af vagtsomme naboer. Derfor gælder det om at gøre det så bøvlet for ham at komme ind, at han giver op og går sin vej.”
Undersøgelser fra Holland viser, at hvis en tyv skal bruge over tre minutter på at bryde ind i et hus, så opgiver han og går et andet sted hen. Derfor råder Christian Østergård også danskerne til at kaste et kritisk blik på deres hjem. Hvor længe kan det holde en tyveknægt ude
De fleste gamle vinduer kan brækkes op i løbet af få sekunder. Det kræver ikke ret meget andet end en syv-millimeter skruetrækker eller et lille koben. Moderne vinduer af god kvalitet med ekstra sikkerhedstiltag derimod kan være kropumulige at brække op uden masser af tid, tålmodighed og et seriøst stort koben. Tyvene har sjældent nogen af delene.
”Kommer du med halvanden meters brækjern over skulderen i et villakvarter, så vil selv den mest sløve nabo tænke ’det ser da ikke helt rigtigt ud, det her’ og så ringe til politiet. Det ser vi altså ikke så tit,” siger Christian Østergård.
Han påpeger samtidig, at tyvene sjældent er interesseret i at smadre en rude for at komme ind. Det larmer. Det er besværligt at forcere glasskårene. Og det øger risikoen for at efterlade DNA-spor, hvis tyvene får den mindste rift. Derfor vil de hellere fjerne glaslisten og pille ruden ud eller brække vinduet op ved at splitte træværket ad.
”Den har vi luret hos Rationel Vinduer,” lyder det fra Thomas W. Hansen, der er ansat som rådgiver hos den store vinduesproducent og arbejder sammen med politiets specialkonsulent om at øge sikkerheden i danskernes vinduer og døre.
”Hos Rationel laver vi generelt stærke vinduer med robuste beslag og sikkerhedslimet rude som standard. Men det stopper ikke der. Vi har en klar mission om at holde tyvene ude og har udviklet ekstra sikringspakker, som folk kan tilkøbe, for at gøre tyvenes arbejde mere end almindeligt bøvlet,” siger Thomas W. Hansen og begynder at remse op: Hærdede kolver. Topbeslag. Forstærket slutblik med skråtstillede skruer. Forstærkede lukkepunkter i låsen. Laminerede ruder...
Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi bakker op. Han udtaler sig ikke specifikt om Rationels produkter, men om vinduer og sikkerhed generelt. Og han påpeger, at mulighederne for ekstra sikkerhed bør tænkes ind i ethvert vindueskøb – præcis lige som de fleste har vænnet sig til at tænke energien ind. Der er bare et lille problem.
”Hr. og fru Danmark ved ikke, hvad de skal forlange,” siger Christian Østergård. ”De ved ofte slet ikke, at det er muligt at få vinduer og døre, der er indbrudshæmmende. Mange vil gerne betale lidt ekstra for øget sikkerhed, og alligevel får de tilbudt et vindue, som er nemt at bryde op. Her er der altså rum for forbedring.”
Christian Østergård peger hele vejen rundt i kredsen af politi, forsikringsselskaber, håndværkere, arkitekter, ingeniører og vinduesproducenter og opfordrer dem til at sprede budskabet om døre og vinduer med ekstra sikkerhed, som kan medvirke til at forpurre et indbrud.
”Ikke først når folk allerede har haft indbrud, men før. Det kræver stærke vinduer og døre for at bremse tyven i at komme ind. Det skal husejeren vide.”
Sådan skræmmer du tyvene væk
Vær ikke alt for attraktiv
- Tæt bevoksning og dårlig belysning omkring huset giver tyven ro til at arbejde. Det samme gør støjende omgivelser, der dæmper lyden af splintret træ og knust glas.
- Gode flugtmuligheder er altid et hit blandt indbrudstyve.
- Det samme er synlige tegn på luksus, ingen beboere hjemme og ingen hund.
- Og helt let bliver det, hvis man efterlader døre eller vinduer på klem. Eller hvis man bor i et hus med døre og vinduer, som er spinkle, usikrede og med gamle låse.
Få dit hjem til at se beboet ud
- Lad naboerne parkere i din indkørsel, læg legetøj i haven, få nogen til at slå græsset, tømme postkassen, lægge affald i skraldespanden og hænge vasketøj på tørresnoren.
- Gem værktøj og haveredskaber væk, så tyven ikke kan bruge det til at komme ind med.
- Lad aldrig den udendørs belysning være tændt hele tiden. Sæt i stedet en bevægelsesføler på. Tag batterierne ud af din ringeklokke og sæt tænd-sluk-ure på lamper og radio inde i huset.
- Viderestil din telefon eller sæt den på telefonsvarer uden at fortælle, at du er rejst væk.
- Undgå at dele dine ferieglæder på de sociale medier, før du er hjemme igen.
Hjælp hinanden i nabolaget
Nabohjælp kan nedbringe indbruddene med helt op til 26 procent. Det skal være aktiv nabohjælp, så tyven ved, at han er set. Ofte skal der ikke mere til end at sige ”hej”.
Husk sikkerheden, når du køber døre og vinduer
Moderne døre og vinduer er langt mere bøvlede at trænge igennem end gamle vinduer, der kan brækkes op på få sekunder. De fleste producenter tilbyder desuden ekstra sikkerhed som et tilvalg. Rationel Vinduer har to forskellige løsninger:
Sikringspakke 1 anbefales til boliger i byområder, hvor husene ligger tæt, og tyven ikke ønsker at støje. Her vil tyven typisk forsøge at bryde vinduer eller døre op eller afmontere glaslister og fjerne ruden. Derfor er det godt med paskviler med tre lukkepunkter og hærdede hagekolver, sikkerhedsslutblik ved kolve- og låserigler, forstærkede hængsler og skråtstillede skruer, sikkerhedslimet rude.
Sikringspakke 2 anbefales til boliger, der ligger afsides med gode flugtveje, og hvor tyven ikke går af vejen for at støje. Her har tyven ofte god tid. Sikringspakke 2 består af det samme som sikringspakke 1 plus lamineret rude og SECURITY label.